Wat is een Google Sitemap

Een Google Sitemap is een xml bestand waar alle links en pagina's op een site vermeld staan en dient als een wegwijzer voor de zoekmachines. Dit is een goede manier om Google op de hoogte te houden van eventuele wijzigingen of toevoegingen aan je website. Het helpt ook om sneller geindexeerd te worden.

Belangrijk om te weten is dat een sitemap maken en versturen, geen garantie is voor een goede ranking in de zoekresultaten. Je laat de zoekmachines alleen weten dat je website bestaat. Bij een blog zoals Blogger, wordt de sitemap automatisch aangemaakt en kun je deze versturen aan Google door in te loggen op je Google Webmaster account

Indien je een standaard website hebt zoals website maken voor beginners moet je handmatig een sitemap aanmaken en versturen. Er zijn diverse websites die dit in een handomdraai voor je doen maar ik gebruik zelf altijd xml sitemaps voor het maken van een Google Sitemap.
Deze generator is geschikt voor websites die maximaal uit 500 pagina's bestaan. Meer dan 500 pagina's zal deze gratis sitemap generator niet opnemen.

1. Voer de url van je website in

2. Laat alle ingestelde opties staan

3. Druk op genereren

4. Download het sitemap.xml bestand.

5. Dit bestand upload je naar de server en je sitemap xml is een feit.

Vergeet niet dat je eerste een Google webmaster account aan moet maken voordat je de sitemap voor de eerste keer kunt versturen. Het is een gratis service en nadat je de sitemap hebt verstuurd, zal Google je website, regelmatig bezoeken. Hoe vaker Google nieuwe inhoud vind op je website, hoe vaker deze je komt bezoeken.

Zodra je een Google Webmaster Account hebt aangemaakt, kun je de sitemap versturen onder de optie site configuratie in Google webmaster Tools.


BING/Yahoo

Bij Bing en yahoo werkt het iets anders. Ga naar de toolbox van Bing, meld je aan met je microsoft/hotmail account, vul je domeinnaam in en volg de stappen.

Zoals eerder vermeld: Onthoud dat je website niet hoger in de zoekresultaten komt te staan door het gebruik van een sitemap. Een sitemap verbetert alleen de vindbaarheid en indexatie van pagina's in de zoekmachines.

  • Home